Dietní pokyny při zvýšené hladině krevních tuků, cholesterolu a při obezitě
- Zvýšené hladiny cholesterolu a krevních tuků mají příčinnou souvislost s kornatěním cév, vznikem srdečního infarktu, ucpáváním tepen dolních končetin, rozvojem cukrovky, zánětem slinivky břišní a dalšími onemocněními.
- Základem léčby jsou dietní opatření. Dávka cholesterolu nemá přesahovat 300mg za den a podíl tuků má činit v denní spotřebě energie maximálně 30%. Zbytek energie dodáme ve formě bílkovin (15%) a ve formě sacharidů (55%). U osob se sklonem k nadváze či již otylých je nutné kromě omezení tuků a cholesterolu redukovat celkové množství jídla a vyloučit sladké pokrmy a sladkosti (lze povolit pouze jeden den v týdnu). Dietu je nutné doplnit sportovní a pohybovou aktivitou!
- Cholesterol obsahují všechny potraviny živočišného původu, nejvíce ho obsahují veškeré vnitřnosti, vaječný žloutek, máslo, sádlo, smetana, lůj. Rostlinné potraviny žádný cholesterol neobsahují, lze je tedy konzumovat podle chuti. V praxi to znamená, že jídelníček má být sestaven ze 2/3 z potravin rostlinného původu a pouze z 1/3 původu živočišného. Zeleniny a ovoce by se mělo jíst asi ½ kg denně, zařadit 5x týdně a především v syrovém stavu. Je možné je podávat i ve formě salátů, ale bez tučných dresingových nálevů.
- Máslo nahrazujte rostlinnými tuky známého složení (olivový, slunečnicový, kukuřičný, sójový), občas i tzv. pomazánkovým máslem. Při kuchyňské úpravě potravin tuky maximálně šetřte. Jídla raději vařte, duste, grilujte, zásadně nesmažte. Na zahuštění nepoužívejte jíšku, ale strouhané brambory, zeleninu, ovesné vločky, strouhaný chléb. Jako přílohu k masitému jídlu místo knedlíků a brambor volíme rýži, bezvaječné těstoviny, zeleninu. Na mírné omaštění příloh používejte rostlinné máslo či olej. Bílé pečivo nahraďte celozrnným chlebem a pečivem.
Obsah cholesterolu a tuků ve 100g potraviny
- Maso má v průměru 65-75mg cholesterolu ve 100g, liší se obsahem tuku. Dávejte přednost libovému bílému masu (drůbeží, králičí, krůtí, rybí-obsah tuku kolem 4-6g ve 100g, ale i hovězí svíčková s obsahem 60mg cholesterolu a 4g tuku ve 100g), vyvarujte se nedefinovaných masových výrobků, jako jsou paštika, sekaná, párky, buřt. Vnitřnosti-játra a ledvinky obsahují 350-550mg cholesterolu a kolem 5g tuku ve 100g. Z uzenin lze připustit libovou šunku a šunkový salám. Kachna obsahuje ve 100g 70g cholesterolu a 17g tuku, husa 85mg cholesterolu a 30g tuku. Ryby obsahují přibližně 50-70mg cholesterolu ve 100g. Jejich tuk má pro naše zdraví příznivé složení, proto jej jezte alespoň dvakrát týdně.
- Mléko polotučné obsahuje 6mg cholesterolu ve 100g(=100ml) a 1,5g tuku, ale smetana již 37mg a šlehačka až 105mg cholesterolu. Vhodný je kefír, biokys, podmáslí. Tvaroh měkký netučný má jen 5mg, tučný 13mg a tvrdý 11mg cholesterolu ve 100g. Jogurty vybírejte nízkotučné, obsahují kolem 4mg cholesterolu ve 100g, nikoli smetanové, mají kolem 14 mg cholesterolu ve 100g. Obsah tuku najdete uvedený na většině mléčných výrobků.
- Ze sýrů je nejvhodnější žervé (30mg cholesterolu ve 100g), Camembert (77mg ve 100g), Rokfór (70mg ve 100g), eidamská cihla (80mg ve 100g), Ementál (90mg ve 100g), pozor na sýry tučné a smetanové (90-105mg ve 100g)! Podíl tuků je také většinou na výrobku uveden.
- Jedno celé vejce dodá tělu asi 280mg cholesterolu, pozor také na vaječné těstoviny a vaječné pečivo.
- Máslo obsahuje ve 100g 240mg cholesterolu a 85g tuku, sádlo 85mg cholesterolu a 99,7g tuku.
Další informace hledejte na:
www.kaloricketabulky.cz
www.sdetmiprotiobezite.cz
www.stob.cz
www.hravezijzdrave.cz
www.zijzdrave.cz
www.yesneyes.cz
www.vyzivadeti.cz